15. oktober 2018

Bella

Bella i Gjøvdal høsten 2018
Bella på stranden sommeren 2018
Bella har rukket å bli ti år. En livsglad sterk tispe som fortsetter å gi sine eiere noen andre utfordringer.

Tidligere i år ble hun syk. Det viste seg å være akutt livmorbetennelse - hvor operasjon var eneste utvei. Å operere en gammel hund forutsetter at hunden  i utgangspunktet er i god form.Det er en avveining hver hundeeier må ta.

Operasjonen var heldigvis vellykket - men Bella har brukt, på grunn av sin alder, lengre tid på å bli frisk.

For en gammel hund er det uansett ikke lenger de lange turene som gjelder. "Kortere, men oftere" er ofte anbefalt for eldre hunder. For Bella betyr det en morgen og en kveldstur. Men hun kan også gå en litt lengre tur i skogen i helgen,  bare hun får styre tempoet. Det kan virke som at når hun først kommer i gang, blir varm -  så kan hun gå langt.

Når den fysiske aktiviteten går ned, må foringen overvåkes. For mange ekstra kilo kan fort bli for mye ekstra vekt å bære. Bella peser betraktlig mer og vekta har også godt opp. En tur til veterinær viste oss det vi kanskje ikke selv kunne se: En frisk, men tjukk Newfoundlandshund. Nå har vi redusert formengden, er mer bevisst porsjoner - uten at Bella skal sulte. Og så planlegger vi nytt besøk til veterinær for en ny kontroll.

Noen har sagt at om man ikke kan tenke seg å bytte livet sitt med hundens - da er tiden inne for å vurdere avlivning. Vi tar en dag av gangen. Prøver å ta Bella med der vi går, gi henne turer og daglig pelsstell. Så får vi se.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.