31. mars 2010

Hvorfor må rosene beskjæres?


Polstjärnen

- tenker jeg der jeg står med hagesaksen og kikker på klatrerosen Polstjärnen som dekker over et sår på husets sørvegg. Jeg husker aldri heller hvordan hver rose skal beskjæres. Det lønner seg å ha en god hagebok i bakhånd!  I min hage er det to typer roser ( hvis man ikke teller villrosen ) - buskroser og klatreroser. Jeg begynner tidlig med å klippe vekk brune og døde grener og kvister ... Senere, når bjørka spretter, begynner jeg med å korte inn på skuddene. Jeg bruker heller kortere økter - enn lange timer ...
Jeg glemmer aldri den våren jeg hadde beskjært hele rosehekken og naboen kom forbi med nyheten om neste dags snøfall. Da var det bare å ta fatt på nytt - med en fantastisk blomstring som resultat!


Polstjärnen i blomst

2 kommentarer:

  1. Først må jeg si at det er en fin blogg du har her! Utseende på bloggen er bra, og du har fine bilder. Dessuten liker jeg at du tar opp forskjellige temaer som ikke bare omhandler hage. Noe om oppskrifter, endel råd om hage, og så har du tatt med menneskets beste venn, hunden din!
    Over til det som faktisk anngår teamet her, beskjæring av roser. Jeg har minimal peiling på roser, og har igrunn latt mine gro vilt, ettersom jeg liker at de vokser seg store og klatrer oppover veggene. Jeg har bare klippet bort det som er brunt, dødt eller ser sykt ut.
    Først i år har jeg klippet noen av rosene ned, og jeg misliker det, jeg vil ikke klippe bort lange fine greiner! Hvor nødvendig er det å klippe rosene helt ned?
    Jeg hadde ingen anelse om at de ulike rosene skal beskjæres forskjellig! Har du et tips om en grei bok om dette temaet, for en nybegynner?
    På forhånd takk :-)

    SvarSlett
  2. Så hyggelig at jeg har en leser av bloggen min.
    Det høres ut som at du har en klatrerose? Og en klatrerose kan du stort sett la vokse seg så stor du vil. Det er bra å fjerne døde grener. Men friske grener trenger du ikke å fjerne. Poenget med beskjæring er å få rosen til å produsere flere blomster. Men med årene har jeg blitt mindre "nøye". Jeg kan finne på å klippe i min klatrerose midt på sommeren! Det er fordi den vokser midt i en sti og kan komme til å lugge ungene når de løper forbi. Det finnes mange gode rosebøker. Lennart Mellbye har gitt ut flere - blant annet Gyldendals store rosebok.

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.